Jak długo i w jakiej temperaturze najszybciej tężeje galaretka?

Jak długo i w jakiej temperaturze najszybciej tężeje galaretka?

Galaretka to świetny dodatek do ciast i deserów. Jest uzupełnieniem wielu dań, uwielbianym zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Co więcej, jest to również produkt wyjątkowo ekonomiczny. Przystępując do pracy warto jednak wiedzieć nie tylko jak zrobić galaretkę, ale również jak długo tężeje galaretka. Dzięki temu będziemy mogli zaplanować pracę tak, by wykonać ją zanim nasza galaretka stężeje i przestanie nadawać się do wykorzystania.

Galaretka – ulubiony deser dzieci i dorosłych

Galaretka to wyjątkowy deser, znany od lat zarówno mniejszym, jak i znacznie większym zwolennikom słodkich pyszności. Jeśli chcemy mieć galaretkę pomarańczową, agrestową czy poziomkową, wystarczy tylko sięgnąć po odpowiedni produkt ze sklepowej półki, a możliwości tych jest naprawdę wiele. Galaretkę należy rozpuścić w wodzie i poczekać, aż stężeje. Jej przygotowanie nie wymaga sporo pracy ani wysiłku. Stanowi ona również ważny składnik innych dań, jak np. różnego rodzaju ciast czy ptasiego mleczka. Z galaretki wykonuje się także fantazyjne ozdoby, uświetniające np. lodowe desery. To świetne rozwiązanie zarówno na urodziny dziecka, jak i na przekąskę na imprezowym stole. Kolorowa galaretka nie tylko poprawi smak deseru, ale również urozmaici wygląd szwedzkiego stołu. Stąd też często wykorzystywana jest podczas różnego rodzaju spotkań czy imprez rodzinnych.

ile czasu tężeje galaretka

Jak przygotować galaretkę owocową?

Chyba nie ma prostszego w przygotowaniu deseru, niż typowa galaretka. Galaretkę przygotowujemy wg wskazówek, zamieszczonych na opakowaniu przez producenta. Jak mówią porady kulinarne, ilość wody przypadająca na jedną porcję, powinna być nieco mniejsza, jeśli galaretka ma nam posłużyć jako polewa do ciast czy tortów. Jeśli jednak chcemy przygotować deser w tradycyjnych salaterkach, najlepiej zastosować się do instrukcji, zamieszczonej na opakowaniu. Należy więc zagotować 500 ml wody. Zawartość zakupionej torebki należy teraz wsypać do wody i intensywnie mieszać. W tym czasie galaretka zacznie się rozpuszczać. Należy pamiętać jednak, by nigdy nie gotować galaretki ani też nie zalewać jej zimną wodą. Jeśli w naszym garnku znajduje się już np. galaretka pomarańczowa, galaretkę taką należy rozlać do miseczek. Na ogół z jednego opakowania wychodzą cztery mniejsze porcje. Gdy galaretka zacznie tężeć, można przełożyć ją do lodówki. Tutaj powinna stać galaretka aż do całkowitego stężenia.

Co musisz wiedzieć, zanim rozpuścisz galaretkę?

Galaretkę przygotować należy według wskazówek producenta, umieszczonych na opakowaniu produktu. Warto jednak zastosować również porady kulinarne, w których uwaga zwrócona zostaje na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim nie należy rozpuszczać galaretki we wrzątku. Należy również dokładnie przestrzegać proporcji, zamieszczonej przez producenta na opakowaniu. Jeśli zastosujemy zbyt dużą ilość wody, rozpuścić galaretkę możemy zbyć mocno, a wówczas proces tężenia nie nastąpi. Jak mówią porady kulinarne, warto również zrezygnować z łączenia z galaretką niektórych owoców. Do grupy tej należą np. mango i kiwi.

ile zastyga galaretka

Galaretka drobiowa – jak ją przygotować?

Jeśli marzy nam się galaretka drobiowa przepis jest również prosty, choć nieco trudniejszy, niż galaretka owocowa. Do przygotowania domowej galaretki drobiowej będziemy potrzebować bulionu, żelatyny, warzyw i jajka. Konieczny będzie również filet z kurczaka lub mięso wieprzowe, jeśli naszym celem jest galareta wieprzowa. Żelatynę wsyp teraz do zimnej wody i rozpuść. W litrze wody zagotuj marchewkę, mięso i kostki bulionu. Po zagotowaniu, rozpuść w bulionie żelatynę oraz dopraw go do smaku solą i pieprzem. Mięso pokrój na niewielkie kawałki. W małych miseczkach umieść mięso, groszek, natkę pietruszki, kukurydzę, marchewkę i ugotowane na twardo jajko. Galareta wieprzowa powinna zawierać odpowiedni rodzaj mięsa. Przechowywać galaretkę drobiową należy w lodówce. Podobnie należy również przechowywać galaretę wieprzową. Taką galaretkę mięsną warto spożyć w niedługim czasie po przygotowaniu, gdy jest ona jeszcze świeża.

Ile czasu tężeje galaretka?

To ile czasu tężeje galaretka zależy od tego, czy zastosujemy się do wcześniej przytoczonych porad. Na proces tężenia galaretki ma wpływ również temperatura powietrza. Galaretki nigdy nie należy umieszczać od razu w lodówce. Jeśli ciasto zalewamy tężejącą galaretką, warto dokładnie śledzić postępy całego procesu, by nie przegapić najważniejszego momentu. Przyjmuje się, że jeśli zachowamy odpowiednie proporcje i nie zalejemy galaretki wrzątkiem, powinna ona stężeć ok. 2 godziny po rozpoczęciu pracy. W tym czasie możemy spokojnie przygotować ciasto lub też zająć się innymi obowiązkami. Do tężejącej galaretki zrobionej na potrzeby ciasta czy tortu, warto jednak co jakiś czas zaglądać. W tym czasie galaretka może bowiem stężeć tak bardzo, że nie będziemy w stanie rozlać jej po powierzchni ciasta.

ile zsiada się galaretka

Jak przyśpieszyć tężenie galaretki?

Proces tężenia galaretki można przyśpieszyć. Galaretka szybciej stężeje, jeśli ustawimy ją w chłodnym miejscu. Nie może być to jednak od razu lodówka. To bowiem najlepsze rozwiązanie dla zimnej tężejącej galaretki. Wcześniej zdecydowanie lepszym pomysłem będzie parapet. Do ostudzonej już galaretki można wrzucić owoce z zamrażarki. Ciekawym pomysłem jest również rozpuszczenie proszku w połowie zalecanej wody, a następnie dolanie drugiej części wody już przestudzonej wraz z kostkami lodu. W dalszej części galaretkę przygotowujemy zgodnie z zaleceniami jej producenta.

jak długo stygnie galaretka

Jak przyśpieszyć tężenie galaretki?

Aby zminimalizować czas, potrzebny na tężenie galaretki, wystarczy rozpuścić ją w ok. 150 ml wrzącej wody, a do całości dolać tyle samo chłodnej, przegotowanej wody. Do galaretki wrzucamy jeszcze ok. 15 kostek lodu i patrzymy, jak szybko zacznie ona tężeć.

Co zrobić, jeśli galaretka nie tężeje?

Galaretki nie należy umieszczać od razu w lodówce. Należy rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie, a następnie ustawić ją np. na parapecie lub w innym chłodnym miejscu. Dopiero po ostygnięciu, można włożyć ją do lodówki, przyśpieszając proces tężenia.

jak długo tężeje galaretka

Ile czasu potrzebuje galaretka, żeby stężeć?

Na przygotowanie galaretki musimy przeznaczyć sporo czasu. Jeśli każdy krok wykonamy prawidłowo, a samą galaretkę umieścimy w lodówce, na ostateczne efekty będziemy musieli poczekać jeszcze ok. 2 godzin.

One thought on “Jak długo i w jakiej temperaturze najszybciej tężeje galaretka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − szesnaście =